Libeček |
Libeček zlepšuje trávení a stimuluje trávicí šťávy. Pomáhá lidem, kteří trpí nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem „těžkého břicha“ po jídle a pomalým zažíváním.
Uvolňuje nafouknuté břicho a pomáhá při nadýmání.
Přidávejte libeček do jídla a uvidíte.
Čaj připravený z libečku má močopudné účinky a tudíž čistí krev a tělo zbavuje škodlivin.
Výluhem z libečku můžete úspěšně léčit kloubní potíže, jako je revma, artróza nebo dna. Můžete vyvařit všechny části rostliny, nejvýraznější účinek má ovšem kořen. Čaj z kořene libečku pitý několikrát denně může zmírnit hodně zdravotních obtíží.
Kořen libečku také můžete jíst čerstvý. Stačí jej povařit jako klasickou zeleninu a přidat například do polévky.
Libeček je nejvýraznější, když ho necháte syrový. Výborné jsou čerstvé lístky na chlebu s máslem a sýrem.
Semena libečku jsou o něco sladší, než jeho listy. Použijte je k dochucení jídel nebo výrobu likérů, kterým dodávají kořenitě nasládlou chuť.
Kdo libeček nezná, toho překvapí aroma – ne nadarmo se rostlině říká „zelené maggi“.
Už první vyrašené lístky brzy z jara mají silnou vůni, kterou si nelze splést. Do jídla ho stačí opravdu jen troška, nejlépe se hodí do tradiční české bramboračky či zeleninových polévek. Do omáček a k dušeným masům je libeček vynikajícím kořením (zkuste přidat pár lístků ke skopovému), přidat ho lze i do mletého masa a marinád na grilování.
Chce to jen trochu fantazie: libeček s luštěninami nebo vaječnými jídly bude skvěle chutnat.
Využití libečku v kuchyni jako koření je velmi populární. Listy této rostliny jak vzhledem tak i vůní a chutí mírně připomínají listy celeru.
Říká se mu často přírodní Maggi (a přímo se využívá v různých masoxech a bujónech). Podobnosti mezi známým polévkovým kořením si nevšimli jen v Čechách, do lidových názvů této rostliny se dostalo například také v Holandsku nebo Německu. Čerstvé i sušené listy se přidávají do polévek, velmi vhodné jsou v těch, které obsahují více brambor nebo luštěnin.
Výtečně doplní i chuť všech druhů vývaru. Používá se také při přípravě masa (v tom i rybího), do marinád, salátů nebo do omáček. Dá se z něj udělat také skvělé ochucené máslo nebo bylinkový tvarohový krém. Pokud se nám podaří získat větší rostlinu, tak její lodyha se dá využít dosti podobným způsobem, jako řapíkatý celer. Při vaření si jen musíme dávat pozor, aby nedošlo k „přelibečkování,“ je to velmi aromatická rostlina, která dokáže svou silou přebít vše.
Kulinářsky můžeme využít nejen listy, ale hodí se i kořen nebo semínka. Sušený kořen se používá do polévek a omáček podobně jako list a semínka využívají v anglofonních zemích a v jižní Evropě například do pečiva nebo do koláčů.